SEO Bir Şehir Efsanesi

Web tasarım sektöründe çalışanlar bilir en zor konu seo çalışmasıdır. Google ha bire algoritma günceller, her güncelleme sonucunda sıralamalar değişir, siz Google’ın ne yaptığını anlamaya çalışırsınız. Tam çözdüm derken yeni bir güncelleme gelir başa dönersiniz. Bazen bildiklerinizi unutma ihtiyacı doğar, bildiklerinizi unutmadan yenilerini öğrenmek zordur uygulamak ise imkansızdır. Aslında SEO çalışması özünde Googlebot ile webmaster arasındaki bir tür savaştır. Çoğu zaman Googlebot seocularla kedinin fare ile oynaması gibi oynar, bir güncelleme yapar bazı kriterleri değiştirir sonra mal gibi ortada kalırsın. Google’ın yayınladığı makalelere bakarsanız arama motorları için site yapmayın kullanıcı odaklı olun der genelde, ama yersen.
Arama motorları dediği zaten kendisi; diyor ki bana göre site yapma, ziyaretçilere göre site yap. Tam bir paradox. Hem kriterler oluştur, siteleri kendine göre değerlendir, sonrada deki bana  göre site yapma. Kime göre yapacağız ? Google uyumlu web sitesi, arama motoru ayarları, meta taglar, seo analizi bu terimleri biz bir yerimizden mi uydurduk ?
Arama motoruna göre site yapmayacağım diyebilen bir yiğit webmaster, seo uzmanı varsa çıksın valla ortaya.
Pagerank diye bir puanlama sistemi vardı Google baba bir gün dediki pagerankı artık önemsemiyorum, hatta artık güncellemeyeceğim, eee sonra ? Siz pagerank için ne çalışmalar yaptıysanız, ne halt yediyseniz boşa gitti yani.
Aslında şahsen ben pagerank olayından her zaman nefret etmişimdir, bir siteye ne kadar çok backlink varsa Google’ın gözünde değeri artıyordu, sen en mükemmel siteyi yap backlink yokmu o zaman o site değersiz ayvayı yemiş pagerank “0” pagerankdan nefret eden biri olarak bu duruma sevinmelimiyim yani şimdi ?
Google güncel siteleri seviyormuş, ben size söyleyeyim o zaman böyle bir şey yok. Eskiden vardı belki ama şu an için böyle bir şey olmadığını söyleyeyim. Yaptığımız seo çalışmalarından biliyorum, güncellemediğimiz siteler yükselirken güncel tuttuğumuz siteler düşmeye başladı.
En iyisi hiç bir şey yapmamak heralde.
Şimdi sizlere son algoritma güncellemelerinden sonra seo için yapılacak en sağlam metodları sıralardım ama şu için bende bilmiyorum. Bilseydim de yazmazdım heralde 🙂
Seo için önerebileceğim tek bir şey olabilir hislerinize güvenin ama bu arada yanlış hislerede kapılmayın. Bir kaç yıl önce bir sitemde seo ile ilgili kendimce temel bazı kavramları açıklamıştım şu anda anladım ki o zaman için erken bilgilermiş o anda belki geçerli değildi şimdi ise geçerli olduğunu düşünüyorum. Bunlar neler mi ? O yazdığım site kapandı malesef okuyamayacaksınız.
Şu şekilde bir ipucu verebilirim, kıytırık bir site yapın, Google ın söylediği hiç bir kurala uymayın, kafanıza göre takılın, sonra bakın o site nasıl uçuyor 🙂
Aslında Google babanın dediği ne biliyormusunuz yalakalık yapma kendin ol canımı ye …
Valla doğru söylüyorum denemesi bedava.
Belkide sizi yanıltmaya çalışıyorum kimbilir. paradoksun Türkçe karşılığı ne biliyormusunuz ? Yanıltmaç.
Googlebot bence bir çeşit paradoks yazılımı, bazen sol gösterip sağ vurur, bazen ak dediğine kara der, seo çalışması yapanlarda hep bu paradokslar arasında gidip gelir bazen işi çözer müşteri kazanır bazen de müşteri kaybeder. İş hayatı işte ne yapacaksın birader oluyor böyle şeyler.
Seo çalışması yaparken herkesi mutlu etmek mümkün mü? Başta Googlebot mutlu olacak yani siteni sevecek, bot efendi siteyi sevdiği zaman ilk 10 a alacak, sonuçta sevmeyince olmuyor. Tabi sitesini ilk sayfada gören seo müşteriside mutlu olacak aha işte en iyi seo firmasını buldum diyecek. Sonra sıra sana geliyor mutlu müşteri ödeme yapan müşteridir ve sende ödeme alacak mutlu olacaksın. Herşey sevgiye ve paraya dayanıyor yani. Mutlu romantik aynı zamanda kapitalist bir ilişki. Sevgi + Mutluluk + Para = SEO bu formül saçma tabi, böyle formül olur mu ? A+B+C = SEO dersek burda seoyu 3 bilinmeyenli bir denkleme dönüştürmüş oluruz ama seo çalışması 3 bilinmeyenli bir denklem değil.
Ben saydım tam 29 bilinmeyenli bir denklem. Neden 29 biliyormusunuz çünkü bu yazı Türkçe de ondan, İngilizce yazsaydım “26 variable equations” diye yazardım.

Yorumlar kapatıldı.